onsdag 4 september 2013

Nytt är gammalt?

När Specialized lanserade sin nya triathloncykel i Kona 2011 var den enligt många revolutionerande. Personligen tycket jag att den såg sådär ut den vanliga Shiv är en rent estetiskt mycket snyggare cykel men vindtunneltester har visat att tri shiven är snabbare!

 Här ovan är den UCI godkände cykeln med triathlonkusinen nedanför. Den stora skillnaden är det breda ramen som man nu också kan se på Felts nya triathloncykeln. Men är detta något nytt då? Nej inte direkt! Innan UCI började med sina regler såg cyklarna lite annorlunda ut!
Det fanns många olika som var mycket bredare än dagens och förmodligen var de snabbare då de fungerar lite som ett diskhjul med att den vind som träffar objekt ska försöka hållas kvar så länge som möjligt. Nedan kommer några klassiker! Vi kan börja med en utav mina absoluta favoriter nämligen Boardmans Lotus!

Pinarello hade även de några modeller som såg lite annorlunda ut jämfört med dagens. Men ifall man tittar på många utav de äldre modellerna så fanns det redan på 80-talet cyklar där frambromsen var "gömd" bakom gaffeln och många utav de idéer som kommer upp nu har redan funnits eller liknande. Det är likadant med aerohjälmar. Tack vare sin att Lemond hade en aerohjälm så kunde han vinna Tour de France över Fignon som bara var sekunder efter honom men valde att köra utan hjälm vilket idag har visat att han tappade sekunder på att inte ha hjälm.
Från Lemond "lilla" tempohjälm har strutarna blivit längre och längre. Jag har för mig att jag läste att Catlike hade en hjälm till Carlos Sastre som inte var godkänd för den var för lång!
Men det verkar som om vinden har vänt lite när det gäller aerohjälmar med! Team Sky kör med sina Kask och säger att det är en snabbaste dock påstår andra att de långa fortfarande är de snabbaste men man får inte hålla på att vicka runt på huvudet utan hjälmen ska sitta rätt och svansen ska gå i ryggen längdriktning vilket kan vara svårt eftersom ryggraden samt nacken inte är rak när man sitter i vanlig aeroposition utan är det mer när man tittar ner.
Personligen tror jag mer på att man ska hitta någon som man själv gillar och ju längre tävling ju viktigare är det med en skön position samt en bra sittande hjälm!

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar