onsdag 9 oktober 2013

Hur kommer det att gå i helgen?

I helgen är det äntligen dags för Kona! På Ironman distansen får vi tyvärr bara en tävling om året där alla de bästa står på startlinjen och det är i Kona! Jag tycker att startfälten bara blir jämnare år för år och det finns ingen klar favorit varken på herrarnas eller damernas sida. Efter det att Chrissie Wellington slutade har även damernas lopp blivit mycket mer öppet. Vilka favoriter har vi då?

Damerna (I den turordningen jag tror det blir)

1. Caroline Steffen (Xena)- Har haft ett mycket bra år (igen) och kommer att ligga lite efter simningen och kommer cykla till sig ledningen och kommer sedan göra ett så pass stark löpning att det kommer
hålla hela vägen till mål. Tränas av Brett Sutton som även tränade Chrissie Wellington när hon slog igenom. Det som talar lite emot Steffen är att hon har tävlat mycket i år och vinnaren utav Kona brukar inte vinna speciellt mycket under året!

2. Rachel Joyce - Var sjuka förra året då hon ansågs som en utav favoriterna men har i år gjort en stark säsong med IM Texas på 8:49 som främsta resultat. Joyce är en mycket bra i alla tre grenar men är inte lika stark som Steffen på cyklingen men simmar snabbare och löper snabbare så det kan bli en riktigt rolig duell!

3. Miranda Carfrae - Vann året Chrissie Wellington inte tävlade på grund av sjukdom. Innehar löprekordet på 2:56 och det är löpningen som är hennes styrka. Carfrae kommer inte vara med toppgruppen efter simningen och jag vet inte riktigt hur det kommer att gå på cyklingen. Carfrae är kort och skulle nog helst kört med 650 cc hjul som hon gjorde på sin förra Felt men jag tror inte Felts nya modell IA görs med 650 cc hjul utan bara standard 700 cc. Om hon ska lyckas komma topp 3 tror jag att hon måste ha lite flytt med vädret blir det en extremt blåsig cykling kommer hon att tappa mycket tid men ifall det är "snälla" vindar och varm gärna jättevärmt under löpningen blir hon riktigt farlig! Carfrae är tillbaka med sin gamla tränare Siri Lindley (Lindley är en utav Brett Suttons gamla adepter).

Vilka ska man se upp med?

Leanda Cave - vann förra året men har tyvärr varit skadad i år och formen är ett frågetecken. Vann ifjor både i Vegas och i Kona men i år kom hon på 14:e plats. Har i stort sett vunnit allt inom triathlon förutom OS guld och ifall hennes form är på gång får de andra verkligen se upp! Cave har bytt cykel från Pinarello Graal till Canyon i år och det blir intressant att se!


Mary Beth Ellis - Om hon inte hade kraschat för 1 månad sedan hade hon verkligen varit ett hot men  nu har jag svårt att se att det ska kunna räcka till en riktigt bra placering. Personligen tycker jag inte att det är speciellt smart att ens ställa upp

Jodie Swallow - Vann Ironman Kalmar och har vunnit VM på HIM och tränas nu utav Brett Sutton (de har haft ett uppbrott något år). Det skulle inte förvåna mig om hon är med om titeln långt in loppet men får ge sig i slutet utav löpningen.

Herrarna

1. Andreas Raelert - Jag vet inte om det är med hjärtat eller hjärnan jag tror Raelert. Jag hoppas verkligen att han äntligen får sin välförtjänta Kona titel! Raelert är en utav mina personliga favoriter och innehar världsrekordet på Ironman distansen på 7:41 (Challenge Roth 2010). Förra året var han snabbast på land men efter en för honom dålig simning så fick han försöka jaga ikapp under hela cyklingen och det kostar mycket! 
Bilden från Slowtwitch.com

2. Sebastian Kienle - Visade i år igen i Vegas att det går att vinna loppet under cyklingen. Kommer att tappa tid under simningen men med sin underbara cykelstyrka kommer han att komma ifatt och förhoppningsvis lämna alla bakom sig (kanske inte A Starykowicz). Kommer Kienle av cykeln först kommer alla vara nervösa då Kienle verkligen kan löpa bra! Kienle vill säkert ha hemska förhållanden under cyklingen med starka vindar och sedan regn under löpningen! Kienle är även taktiskt duktig så han kommer säkert att göra sin attack vid ett bra tillfälle.

3. Pete Jacobs - Anledningen till jag inte tror att han kommer vinna i år är för att han kommer att få ett jobbigare lopp då ingen kommer att hjälpa honom. Jacobs är en utav de starkare simmarna i startfältet och kan utan större problem vara med första klungan utan att göra av med speciellt mycket energi. Men i år kommer förmodligen ingen att täcka luckorna under cyklingen åt honom eftersom han är världsmästaren och då tycker de flesta att det är hans ansvar. Men om han kommer av cykeln bra och slipper ha otur så tror jag inte någon kommer kunna löpa med honom. Ifall det är bra förutsättningar kan Jacobs vara den första att gå under 2:40 på maran. Även om resultaten i år inte varit speciellt starka för Jacobs ska man absolut inte tro för mycket för Jacobs är som bäst i oktober varje år och gillar verkligen Kona!

Vilka ska man se upp med?

Denna listan kan lätt innehålla 7-10 namn men jag orkar inte dra alla!

Craig Alexander - Sista försöket på en 4:e titel? Smart och en utav de bästa någonsin blir det en lugn cykling så får alla se upp verkligen alla!

Eneko Llanos - Årets bästa långdistans triathlet med riktigt fina vinster under hela året! Melbourne och Frankfurt som har haft de två tuffaste startfälten utanför Kona har han dominerat. Har en ny tränare i Dave Scott och de fungerar verkligen bra ihop. Det som talar lite emot Llanos är att han har kört många tuffa tävlingar i år och verkligen presterat bra på alla. Här kan man säga att han är precis tvärtemot Jacobs!

Dirk Bockel -Kan komma topp 3 men jag tror inte Bockel har det som krävs för att stå överst konkurrensen är helt enkelt för hård.

Freddie Van Lierde - En bra dag för honom kan han säkert ta hemma allt! Har slagit Eneko Llanos i år i Abu Dhabi och krossade alla och allt i Ironman Nice. Man har inte sett så många resultat utav honom vilket oftast är positivt!
Foto från Tririg.com

I år har vi även två forna ITU världsmästare i Ivan Rana och Bevan Docherty som både är på Kona för att vinna. Bägges debuter på Ironman distansen var riktigt bra dock har övriga resultat varit sådär. Ifall de är med i toppen efter cyklingen får de övriga se upp för löpa kan bägge dessa herrarna!

Det skulle inte förvåna mig om Starykowicz kommer försöka att slå nytt rekord på cyklingen. Han kommer säkert att vilja ha de 5000 dollarna som bonusen som Timex har under cyklingen (om den finns kvar). Har för mig Stadler gjorde 4:18 ett år och detta kommer säkert Starykowicz vilja slå även om han får gå i mål!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar